Artikler

Morten Schmidt fra Proshop Europa og Simon Laursen fra Lydrommet 2

Sportsbar med videodistribution

Netværksbaseret videodistribution er en oplagt mulighed at bruge i AV-installationen, både i den store, komplicerede installation, men også i en mindre målestok. En ny installation i en bar, som transmitterer sportsbegivenheder til sine gæster, viser, hvorfor det er en god ide.

Tir Na Nóg er en sportsbar i Århus, som ligger i Frederiksgade i centrum af byen. Faktisk er der to barer, en ældre bar og en helt ny, tre gange så stor afdeling, som netop er åbnet lige ved siden af den gamle. Begge barer har, i forbindelse med udvidelsen, fået installeret et video over netværk system, som i baren bliver brugt til at vise store sportsbegivenheder. Det er selvfølgelig mest udbygget i den nye afdeling af baren, som er større og hvor der også er blevet plads til en lille scene, hvor der kan spilles livemusik. Der er plads til ca. 150 besøgende i den ældre bar, mens den nye kan rumme omkring 350 gæster. Konceptet i baren er ikke så forskellige fra andre barer. Folk kommer ind fra gaden for at hygge sig sammen med venner og bekendte, men her i Tir Na Nóg er det udvidet med mulighed for, i festligt lag, at se vigtig sportstransmissioner på de mange skærme og projektorer.

Da AV installationen i baren skulle planlægges og udføres, så blev Proshop Europe kontaktet, og barens ejer beskrev, hvilke behov og ideer, som de havde omkring sportstransmissionerne i baren. Proshop Europe har så valgt at lave et samarbejde med LydRommet, som har agenturet på AMX og SVSI. Netop fordi man i denne installation så et behov for at lave en netværksbaseret videoløsning. Denne installation er en af de første af sin art i Danmark, og løsningen giver stor fleksibilitet og en brugerflade, som er let håndterlig.

Teknikken bag

Hele videodistributionen er baseret udelukkende på netværk. Det amerikanske firma SVSI by AMX er eksperter til netop at pakke almindelig videosignal om til et dataformat, som er let at sende via alm. netværkskabler. Systemet fungere ved, at en SVSI encoder modtager et almindeligt videosignal og konverterer det om til datapakker, som kan distribueres over et Cat-5 baseret netværk. Disse encodere sidder som input bokse, typisk med et VGA eller et HDMI stik som indgangssignal og med et netværksstik som udgang fra encoderen. I den anden ende af netværket, typisk ved skærmen eller projektoren, sidder der en SVSI decoder, som konverterer signalet fra datapakker og tilbage til et gængs HDMI signal, som føder skærm eller projektor. Disse SVSI decodere er POE, dvs. at de modtager den strøm, som de kræver for at virke, via netværksporten. Det medfører en enklere installation, fordi man undgår små eksterne strømforsyninger, som skal sidde ved billedstationen. I decoder boksen sidder der også nogle styreudgange, som kan styrer eksempelvis projektor. Her er det skærm eller projektor, der bestemmer, hvad der kan styres; men SVSI boksen kan styrer hvad som helst via en RS232 forbindelse.

Netværksbaseret videodistribution fra SVSI by AMX findes i tre forskellige serie. Her i baren i Århus er det den billigste serie, hvor der ikke er investeret noget i komprimering, dvs. at signalet fra kilde til skærm er 1 til 1. Det giver selvfølgelig den bedste billedkvalitet, men det stiller krav til netværksforbindelsen, fordi bare en enkelt encoder/decoder kanal vil kræve næsten 1Gbit båndbredde. Det betyder nogle kraftige netværksswitche. Med denne serie kan der trækkes 100m kabel fra input til switch og 100m igen fra switch til skærm og systemet har en latency på 1 frame. En anden serie fra SVSI har en JPEG 2000 komprimering, og her kan systemet klare sig med 200 Mbit i båndbredde. Og den tredje serie er broadcast serien fra SVSI med den kraftigste komprimering. Den komprimerer med H. 264, og den kan gå helt ned til en båndbredde på 2 Mbit, hvis det kræves. Den serie har selvfølgelig en større latency på 175 ms.

Firmaet AMX, som er kendt for at levere controllere og paneler med bagvedliggende dyb programmering, er også en vigtig spiller i hele denne installation. Både AMX og SVSI er firmaer, som er under Harman sammenslutningen. I denne installation sørger SVSI for videodistributionen, mens AMX sørger for at styrer, hvad der skal vises på de forskellige skærme, hvordan lyden skal distribueres ud og hvornår eksempelvis et lærred til en projektor skal køre ned.

Hele programmeringen af AMX controlleren er hjertet i systemet, typisk vil det være en touchbaseret controller som betjener controllerenheden NX1200, men der kan selvfølgelig også laves et panel med fysiske trykknapper, hvis det ønskes. Hos Tir Na Nóg baren er der valgt en dobbelt løsning, fordi der er to barer. I den gamle bar er brugerfladen en iPad, som styrer systemet over det interne wifi. I den nye bar er det et touchpanel fra AMX, som er forbundet via netværksstik direkte til netværket og controlleren. På den måde er man også sikret, at baren kan fungerer, selv om wifi’et går ned.

AV installationen

Primus motor bag hele denne AV-installation er Michael Schmidt, der sidder som projektleder hos Proshop Europe, hvor han primært håndterer faste installationer. Leverandør af AMX og SVSI er Simon Laursen fra LydRommet, som sidder i en helt ny produktmanager stilling med netop AMX og SVSI som fokusområde.

Michael Schmidt fra Proshop fortæller, at de på tidligere installationer har brugt AMX utallige gange, men det er første gang, at de også bruger SVSI; og han er rigtig positiv over, hvor let det er at have med at gøre. Bl.a. laver SVSI også et stykke software, som gør det let for AV-teknikeren at gennemtjekke hele systemet. Softwaren hedder ”N-Able” og når den startes op på en PC, så gennemscanner den hele netværket, finder alle de SVSI encoder og decoder, som der er, og viser IP adresser på hver enhed. Softwaren har forskellige fejlfindings systemer, så man hurtigt og eksakt kan finde ud af, hvor fejlen i systemet er opstået. Med softwaren behøver man ikke at sidde lokalt, fejlfinding kan også foretages via nettet. Det giver en god tryghed hos Tir Na Nóg, hvor der hurtigt skal kunne fejlfindes, hvis der opstår et problem midt under en vigtig sportsbegivenhed.

Denne ”N-Able” software kan stort set også udføre den samme funktionalitet, som AMX controllerne kan programmeres til. Så Simon Laursen fra LydRommet har gode forhåbninger til udlejning, hvor man ofte gerne vil have sådanne kontrolmuligheder, men hvor det kun skal bruges i et kortere forløb eller til en enkelstående event. Her vil man typisk ikke programmere en AMX controller, men lave skift og patch på ”N-Able” softwaren.

I et lille rum i Tir Na Nóg baren står alt teknikken, og det gælder både video overvågning af baren, dankort terminalerne og så hele AV-installationen, som fylder hovedparten af rack’et. Baren får TV signaler ind i huset fra forskellige udbydere og de bliver modtaget af SVSI encoder boksene. Derefter bliver de sendt videre over i en Cisco netværksswitch, og derfra sendes de ud til hver af de billede stationer, som der i begge barer. Her i teknikracket sidder der forstærkere til højttalere, både til den nye og den gamle bar, og en Yamaha MTX3 digital mixer, som sørger for alt audio distribution og som selvfølgelig også er styret af AMX controlleren. Desuden står der også en PC, som giver VPN adgang til hele AV installationen. Selve netværksinstallationen er et lukket system, men computeren med ”N-Able” softwaren og netadgang betyder, at systemet kan betjenes, tjekkes og fejlfindes enten lokalt eller fra en fjernposition.

Enkel brugerflade med fleksibilitet

AMX touchpanelet sidder i baren, og den har en brugerflade, som Proshop har designet helt specifikt til Tir Na Nóg. Og der er helt samme layout på den iPad controller, som der sidder i den gamle bar. Der er måske 30-40 bartendere, som skal kunne betjene systemet, så der er fokuseret på en overskuelig brugerflade uden for mange farver og med et tydeligt menusystem, som guider brugeren gennem kontrolmulighederne. Michael Schmidt fortæller, at den grafiske udformning er blevet designet af de grafiske designere, som sidder hos Proshop Europe.

I den nye del af baren sidder der tre stk. 65 tommer Sony Pro skærme og tre Sony projektorer med motoriserede lærreder. Ved hver billede station sidder der et par Yamaha højttalere, og tæt på selve bardisken er der også nogle subwoofere, som sørger for noget dyb bas. I hele systemet er der fuld fleksibilitet, så det betyder, at hvilket som helst af de otte billedinput kan vises på hvilken som helst billedstation. Tir Na Nóg kan derfor sagtens have flere forskellige kampe kørende samtidig, men for det ikke skal blive et lyd kakofoni, så er der i reglen kun lyd fra primærkampen; de andre skærme kører uden lyd.

AV-installationen i Tir Na Nóg har været et godt samarbejde mellem Proshop Europe og LydRommet, og den viser, at netværk også er et buzzword omkring videodistribution. Sportsbaren i Århus har fået en løsning med den ønskede fleksibilitet og en betjening, som er elegant, funktionel og enkel.

 Artiklen er fra Monitor Business Juni - August 2017