Artikler

Monitor Leder 480x320px 050417

Glem alt det der med Internet of Things

Hver gang nogle erhvervsfolk skal være lidt fremtidsorienterede, taler de om IoT eller Internet of Things. De er alle enige om, at det er fremtiden og helt sikkert meget smart. Argumenterne er, at det er fantastisk, at alle de milliarder af forbundne dimser kan snakke sammen i fremtiden Og så er den ofte ikke længere. Der er ikke rigtig nogen overvejelser om, hvad det egentlig er, at dimserne skal snakke om, og hvad vi skal bruge det til. 

Det interessante er, at vi egentlig allerede har IoT i dag. Det er bare nogle store dimser. Dagens biler er allerede så fyldte af computerkraft og netværkssystemer, at de allerede er i en Internet of Cars. Formålet er her naturligvis, at man fra centralt hold kan checke bilens styrende computere og bilens almene tilstand. Konsekvensen af al denne computerkraft og internettilgængelighed er igen, at de første biler allerede er hackede. Der er en sag med en Jeep Cherokee, hvor hackere kunne fjernkontrollere styringen. Og Teslas el-biler er også blevet hacket. Det er guf for terrorister, og problematisk for alle os andre.

For alle glemmer i deres begejstring over IoT, at alle netværk er en sikkerhedsrisiko. Tænker man ikke sikkerhed ind fra starten af et så stort netværkskoncept, får vi problemer. Store problemer, men små dimser.

Man kan naturligvis argumentere for, at det kan være lidt ligegyldigt, at nogen for eksempel hacker ens printer og ser hvor meget toner, der er tilbage. Men er der først hul i sikkerheden, så kan dette hul udvides. Der er ingen, som kan være interesseret i, at alle dokumenter som printes, sendes til tredjepart med ond hensigt. Det kan meget vel være konsekvensen af det første sikkerhedsnålestik.

Dagens printere, projektorer eller sikkerhedskameraer er nemlig meget mere kapable computere, end de fleste tror.

Siden disse enheder ofte sidder på det interne netværk, kan et hacket sikkerhedskamera være den kattelem, der slipper IT-slynglerne ind til virksomhedens intime data.

Det samme gælder for intelligente termostater, sensorer og alarmsystemer. Måske i mindre grad for en forbunden dims som en termostat, da den ikke er super intelligent. Men der skal bare én eneste afsløring af brugernavn og password lagret i termostatens computer til, for at virksomhedens IT kan blive angrebet.

Og problemet er ikke så meget den hackning, man opdager. Problemet ligger i den hackning, man ikke opdager. 

Så lad være med at høre på snakken om Internet of Things, med mindre der bliver snakket sikkerhed samtidigt. Ellers er det nemlig ikke seriøst. 

 

Artiklen er fra Monitor Business April-Maj 2017