Artikler

Drone volt 23

Droner - se nye muligheder fra oven

Monitor Business har været på besøg hos virksomheden Drone Volt for at høre om de forretningsmæssige muligheder, der er i de højteknologiske flyvende maskiner.

Nøgleordene for anvendelse af droner er detektion og dokumentation. Det betyder, at man bruger de små intelligente luftfartøjer til at se ting, der enten er svære at se fra jordplan eller simpelthen kræver at se dem fra oven. Et eksempel på det første er inspektion af tage. Det kræver normalt stiger, stilladser eller farlig kravlen på tage. Alle sammen ting, der enten er besværlige, farlige eller tager tid. Et eksempel på nytten af et højdeperspektiv er vurdering af afgrøderne på en mark eller eftersøgning af forsvundne personer.

Den anden hovedanvendelse er dokumentation, idet alle droner i dag er udstyret med et kamera. Dette kan bruges til mere end at optage flot video, idet man kan bruge fotos og video fra drone-kameraer til dokumentationsformål. Det kunne være samlekvaliteten af loftskonstruktioner eller serienumre på tagmonterede aircondition enheder. En tredje anvendelse som transport af forskellige genstande er der endnu ikke så meget gang i.

”Vi ser stor idérigdom og meget innovation her. Vi får mellem en og ti henvendelser om ugen fra folk, som har fået en god idé. Det er klart, at droner er noget, som virker inspirerende,” siger Kim Larsen, leder af Drone Volt i Danmark. ”Men beklageligvis må vi aflive ideerne med at bringe ting. Dels er lovgivningen der ikke, dels er dronernes evner til at kunne flyve helt selv heller ikke udviklet nok. Jeg synes også, at det er en rigtig god idé med at kunne flyve eksempelvis hjertestartere ud, men vi er der bare ikke endnu. 

Drone teknologi 

En drone adskiller sig fra en modelhelikopter ved at have GPS og stor intelligens i forhold til flyvning og sikkerhed. Intelligensen består i, at droner, der ikke modtager styre og/eller GPS signal, foretager sig noget fornuftigt. Det kunne være at blive hængende der, hvor de var eller returnere til startstedet. Ofte har dronerne ekstra sensorer, sådan at de kan undgå større forhindringer og lande sikkert. Der er ikke specielt svært at flyve en drone, da dens intelligens holder den stabilt i luften.

Alle dagens droner er drevet af elektriske motorer, der bliver strømforsynet af batterier. Der er også helt store droner, der får strøm via et kabel. Disse droner kan holde sig i luften i dagevis. De batteridrevne droner klarer 20-30 minutter, inden der skal holdes et pitstop på jorden.

Droner har mellem 4 og 8 rotorer. Antallet af rotorer gør den mere stabil og giver en vis form for fejlsikkerhed, idet en beskadiget rotor nødvendigvis ikke giver et dyrt drone-crash.

Avanceret kamerateknologi

De kameraer, der sidder i dronerne, bliver stadigt mere avancerede. Dels kan de mere avancerede dronekameraer i dag optage video med 4K og stillbilleder med 16 megapixel eller mere. Det giver knivskarpe billeder, sådan at man sagtens kan bedømme insektangreb på træer eller aflæse målere eller serienumre på udstyr.

Siden kameraerne sidder på en flyvende drone, er det nødvendigt at modvirke vibrationer, der påvirker billedkvaliteten. Derfor har mange droner indbygget gyrostabilisering, sådan at man får Hollywood glidende billeder. Ofte er kameraerne også udskiftbare. Det betyder, at man for eksempel kan montere et infrarødt kamera på dronen. Denne type kameraer, der er følsomme for varmestråling giver helt nye muligheder. Man kan inspicere varme- og vandledninger fra oven, checke varmelækager på bygninger og meget andet der ellers ville tage timer at gøre på anden vis.

Det er nemt at komme op at flyve 

Danmark er et af de lande, hvor det er nemmest at få et flyvecertifikat til droner (Dronebevis) ifølge Kim Larsen. Han fremhæver her Frankrig, hvor man skal tage flyvecertifikat svarende til et ultralight fly, før man må gribe joysticken til en dronecontroller. Det tager mellem 3 og 6 måneder. I Danmark tager det nogle få dage at få et dronebevis.

En seriøs drone koster fra 6.000 kroner og op. Der kan også fås droner til langt over 100.000 kroner. De kan alle fjernbetjenes, og de mere avancerede droner har forskellige grader af autonom flyvning. I Danmark er fuld autonom flyvning ikke tilladt, der skal altid være en operatør klar til at gribe ind.

Vi kiggede over skulderen på Kim Larsen, da han demonstrerede en DJI Inspire 2 drone, der kan anvendes til film og video. Der en ret nem proces, idet flyvningen er automatiseret i en grad, så det lidt ligner et computerspil.

”Det er ikke nogen svær teknologi eller færdigheder, som sætter begrænsninger i forhold til anvendelserne, og det er muligt at komme i gang for under 20.000 kroner, for drone og dronebevis,” siger Kim Larsen. ”Derfor er droner absolut et værktøj i virksomhedernes værkstøjskasser, idet man både kan spare tid og penge ved at anvende droner. Dertil er det muligt at udvikle nye forretningsområder med teknologien.”

Fremtiden – driftssikkerhed, brint og video360

I takt med at der lastes stadigt tungere og dyrere udstyr på droner, stiger kravene også til driftsikkerhed. Det betyder dels mere avanceret og intelligent styringsautomatik, men også flere rotorer. 6 eller flere rotorer giver dronen mulighed for at kunne lande sikkert, selv om en rotor skulle sætte ud eller blive beskadiget.

Dertil kommer udviklinger inden for kraftforsyningen til droner. Det er her vægten af batterierne, der er problemet, idet denne vægt begrænser dronens lasteevne. Kim Larsen forudser, at man på sigt vil se droner med brændselsceller, der baserer sig på brint.

Denne teknologi er mere effektiv og vejer mindre end de lithium batterier, som anvendes i dagens droner, og tillader flyvetider der kan måles i timer i stedet for minutter. Dertil kan en brint-drevet drone tanke brint i løbet af minutter, hvor batterier i almindelige droner enten skal skiftes eller igennem en længere opladning.

En anden udvikling er brugen af 360 graders video. De første droner, der kan optage video hele vejen rundt om sig selv er allerede på markedet.

I den sidste Xmen film er der eksempelvis optagelser fra en sådan drone. Fordelen ved bruge denne teknologi er, at man kan gennemflyve et område og derefter bare kigge på de objekter, der er interessante.

Ved et almindelig kamera skal man bestemme, hvad man vil optage. Rammer man forkert og det interessante foregår bagved en, er det bare synd.

360graders drone-video kan for eksempel bruges i shopping centre, hvor dronen simpelthen flyver igennem centret, mens den optager 360 graders video. Bagefter kan brugerne kigge nærmere på de butikker, de finder specielt interessante. Her kunne linkes til tilbud eller specielle varer for den udvalgte butik.

En anden anvendelse for denne teknologi er dokumentation af farlige områder. Det kunne for eksempel være et atomkraftværk. Med dronevideoen kan man i nødstilfælde planlægge præcis den mest sikre rute til at afhjælpe situationen.

På den korte bane er der for Kim Larsen ingen tvivl om, at droneteknologien er inde i en kraftig udvikling. Han siger: ”Det går hurtigere end udviklingen for mobiltelefoner. Der kommer simpelthen nyheder hver sjette måned for droner. Så det bliver rigtig spændende fremover.”

Artiklen er fra Monitor Business Juni - August 2017